Skip to main content

15-10-2023 Oriental Jazzband en RSG goes Jazz

Zondag 15 oktober 2023, 14.00 – 17.00 uur. Het Peperhuis, Wierdijk 12, Enkhuizen

RSG goes Jazz

rsg goes jazzDe RSG-studenten trappen af en warmen de bühne flink op voor het optreden van de jarige Orientals.

Het orkest bestaat uit zo’n 15 personen die uiteenlopende muziekinstrumenten bespelen en in wisselende bezetting nummers gaan spelen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.  Immers, wie investeert in de jeugd kan hier in de toekomst profijt van hebben. Dat heeft het verleden bewezen met de vele Enkhuizer jazz bandjes die vanuit de regionale muziekschool zijn ontstaan en uit het mooie initiatief Jazz4Juniors waarbij lokale jazzmuzikanten jongeren in aanraking hebben gebracht met (New Orleans) jazz. Tot op de dag van vandaag plukken we daar in de stad nog de vruchten van met bands als The Hot Revival Stompers en Oriental Jazzband die vrijwel volledig bestaan uit in Enkhuizen ‘opgeleide’ muzikanten. De aandacht voor jongeren wordt onderschreven door het bestuur van Sgt. Pepper’s Jazz-Club dat als geen ander de geschiedenis van jazz in Enkhuizen kent en de invloed van jongeren op de (door)ontwikkeling van deze mooie muziekstijl. Een mooi voorbeeld van investeren in de toekomst is Adrian Cox een top muzikant die inmiddels over de hele wereld optreedt maar in zijn jeugd zonder sponsoring uit Enkhuizen geen financiële middelen zou hebben gehad om zijn muzieklessen te kunnen blijven volgen.  De band staat onder leiding van Menno Bruin. Menno is een lokale bekende muzikant en tevens leraar op de Regionale Scholengemeenschap (RSG) Enkhuizen. Hij weet als geen ander jongeren te motiveren voor muziek en heeft een echte schoolband weten op te richten met enthousiaste leerlingen.  

oriental jazzbandOriental Jazzband

Bezetting:
Bram van Tongeren -trompet
Harm Hillegers -klarinet, alt-saxofoon
Barry Woestenburg -trombone
Carmen Vos -piano
Mark Sprong -banjo
Lauryan Feijen -contrabas
Bob Leijen -drums

De Oriental Jazzband is een product uit de Enkhuizer jazz kweekvijver en noemen we met enig chauvinisme nog steeds een Enkhuizer topformatie. De band is al enig tijd uitgegroeid tot een formatie met een volwassen uitstraling en een bekend gezicht in de nationale- en internationale jazzscene. De leden van de band hebben een passie voor New Orleans jazz, waar zij een persoonlijke twist aan hebben gegeven. Het resultaat is een eigen geluid, dat met veel energie wordt gespeeld, waaruit duidelijk invloeden van verschillende muziekstijlen hoorbaar zijn, zoals rock&roll, country en rhythm&blues.
Deze energieke muzikale cocktail heeft er voor gezorgd dat de Oriental Jazzband de afgelopen jaren op grote internationale jazz events is uitgenodigd. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Riverboat jazzfestival (Denemarken), het prestigieuze jazzfestival in Ascona (Zwitserland), de legendarische 100-club in Londen en het Cork Guinness Jazz Festival.
The Oriental Jazzband weet jongeren ervan te overtuigen dat jazz hele hippe muziek kan zijn, zonder het traditionele karakter van deze muzieksoort uit het oog te verliezen.
Vanmiddag zal het Peperhuis dan ook zeker weer een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud en een prima gelegenheid om te proosten op onze mooie en unieke jazzscene.