Skip to main content

2 juni 2018

Tijdens de 45ste editie van het Jazzfestival Enkhuizen is wederom een tegel onthuld. Een en ander vond plaats op zaterdagmiddag 2 juni.De tegel werd opgedragen aan Hans Peter Pluim en werd onthuld door zijn partner Anne Christine Meys. Hans Peter kwam in 1978 wonen in Enkhuizen en was qua muziek conservatorium geschoold. Tijdens het 5e Jazzfestival dat jaar werd hij gegrepen door deze muziek en voornamelijk door de band van Max Collie. Kort daarna werd hij de cornettist van de Freetime Old Dixie Jassband.

Onverwachts overleed Hans Peter op 23 november 2017. Zijn laatste jaren speelde hij de cornetpartij in Jazzpiration, maar was ook actief in andere genres van de muziek. Hans Peter heeft veel betekent voor de jazz in Enkhuizen, met name daar waar het gaat om (jonge) mensen te enthousiasmeren en te coachen voor de traditionele kant van de jazz. Dit heeft er in heeft geresulteerd dat diverse jazzbands in Enkhuizen uit zijn creatieve muzikale brein werden “geboren”, zoals de Poultry Jazzband (1989), Le Plumeau Dixie Jazzband (1991), Aristocats Dixie Jazzband (1994), Woodbeetle Ragtime Band (1994), Oriental Jazzband (1998) en de Bovenband (2001). Ook zijn inzet voor het festival zoals het onderdeel ‘Jazz for the Young Ones’ en niet te vergeten de uitvoering tijdens het 20ste Jazzfestival 1993 van de Dixie Opera “The Hottest Place in the North”, met ruim 30 youngsters, die hij samen schreef met zijn muziekmaat bassist Jose Baars, mag niet vergeten worden.

Een terechte eer met een tegel in de Jazzwalk. Door Anne Christine een cd samengesteld met muziek van de orkesten waarin Hans Peter speelde, van jazz tot Bach tot folk. Deze cd is te koop bij fa. de Wit in de Westerstraat voor slechts € 10,=, de opbrengst van de verkoop gaat naar een goed doel.