Skip to main content

Jazz Walk of Fame

Jazz walk of fameEnige jaren na de oprichting van de Sgt.Pepper’s Jazz-Club, het zal midden jaren negentig zijn geweest, ontsproot binnen het bestuur van deze jazzclub het idee om een “Jazz-Wall of Fame” te maken in het centrum van Enkhuizen. Het idee daarachter was om Enkhuizen, “the hottest town in the north” met zijn jazzfestival, jazzclub en maar liefst 13 jazzbands, als jazzstad nu eindelijk eens nationaal en internationaal nog meer op de kaart te kunnen zetten en als jazzstad te borgen. Op deze zogenaamde Wall of Fame zouden plaquettes stenen worden aangebracht met daarop de namen van de (Enkhuizer) oudestijl jazzbands en personen die veel voor de Enkhuizer Jazz in zijn algemeenheid hebben betekend.

 

Het eerte conceptontwerp van van de grafisch ontwerpers Shy en Rosa Minkowsky uit Enkhuizen

3 juni 2023

Op een zonovergoten zaterdagmiddag werd tijdens het Jazzfestival een nieuwe tegel onthuld in Sgt. Pepper’s Jazzwalk of Fame op het Venedie in Enkhuizen. De JazzWalk of Fame is gestart in 2008 en is een initiatief van de Enkhuizer Sgt.Pepper’s Jazz-Club en tot stand gekomen met medewerking van de gemeente Enkhuizen. In deze Walk of Fame worden jaarlijks jazzbands en muzikanten geëerd met een tegel die veel hebben betekend voor de Enkhuizer Jazzscene.

Dit jaar  is een tegel opgedragen aan de Engelse trompettist Ken Colyer, in de jazzwereld  “The Guv’nor” genoemd. Ken leefde kort en hevig, hij werd slechts 59. Maar heeft wel de jazzliefhebbers achtergelaten met talloze geluidsopnamen en zodoende inspiratie gegeven aan de Enkhuizer jazzbands. Zijn voorkeur van spelen was puur New Orleans, het geen uitstekend paste in de zo bekend Engelse Tradstijl. Een van zijn eerste bands was de Crane River Jazz Band met onder andere Monty Sunshine. Later formeerde hij de Ken Colyer’s Jazzmen, waaruit de Chris Barber Band ontstond

De tegel is onthuld door de Deense trompettist en gast op het Enkhuizer Jazzfestival, Björn Ingelstam. Hij was zei ook erg geïnspireerd geraakt te zijn door Colyer. Na de onthulling speelde Bjön solo nog een muzikaal nummer van Colyer. 

 

11 juni 2022

Edward ‘Kid’ Ory geëerd met tegel in de Jazzwalk of Fame

Op 11 juni 2022, de tweede zonovergoten dag van het 47e Jazzfestival, werd onder grote belangstelling een nieuwe tegel onthuld in de Jazzwalk of Fame, het initiatief van Sgt. Pepper’s Jazz-Club in Enkhuizen. De tegel op het Venedie is opgedragen aan trombonist Edward ‘Kid’ Ory, waarbij kersverse wethouder en bekende Enkhuizer Jan Franx deze keer de eer te beurt viel de steen te onthullen. Trombonist Kid Ory (1886-1973) componeerde vele stukken zelf, onder andere Ory's Creole Trombone, Society Blues, Creole Bo Bo, Blues for Jimmie en Savoy Blues. Maar zijn meest bekende werk is wel Muskrat Ramble, geschreven in 1926 en werd voor het eerst opgenomen met Louis Armstrong's Hot Five. Als muzikaal eerbetoon speelde het straatorkest Lamarotte bij de onthulling het genoemde nummer. Ory had als bijnaam ‘King of the Tailgate Trombone’ en is voor trombonisten in de jazz een voorbeeld. Hij was een van de eersten die de glissando-techniek hanteerde in de jazz, het muzikaal laten glijden van noot naar noot, iets wat met een vertielinstrument, zoals een trompet, niet of nauwelijks kan. Dat hield in dat hij, indien spelend op een wagen, altijd aan de achterzijde bij de klep zat in verband met de lengte van de schuif van de trombone, vandaar dus ‘tailgate.

21 november 2021

Ella Fitzgerald geëerd in Jazz Walk of Fame

Op zondag 21 november rond 12.00 uur werd een tegel onthuld in de Jazz Walk of Fame, initiatief van Sgt. Pepper’s Jazz-Club uit Enkhuizen. Een en ander vond plaats op het Venedie. De tegel werd opgedragen aan Ella Fitzgerald. Fitzgerald was een Amerikaanse jazzzangeres die als een van de grootste jazzvocalisten ooit wordt beschouwd. Ze werd dan ook roemend onder andere 'Queen of Jazz' genoemd en won dertien Grammy Awards. Fitzgerald had een groot bereik van vier octaven en een duidelijke uitspraak. Haar stem leende zich prima voor scatzang. Prachtig waren haar duetten met Louis Armstrong, die vaak doorspekt waren met vocale humor. De tegel werd onthuld door Anne-Marije Kouwenhoven- van der Ploeg, voormalig zangeres van de Enkhuizer Oriëntal Jazzband en is vocaal op enkele cd’s van de band te horen.

15 juni 2019

Tijdens het 46e Jazzfestival Enkhuizen is er op zaterdag 15 juni wederom een tegel toegevoegd aan de Jazzwalk of Fame op het Venedie. Deze keer opgedragen aan Buddy Bolden. Cornettist Buddy leefde kort maar wel hevig van 1877 – 1931 en wordt door de kenners gezien als de King van de New Orleans jazz. Feitelijk de eerste jazzstijl die in de stad aan de Mississippi werd gespeeld wordt aan hem toegeschreven. Ergens in de wereld moet een opname zijn van zijn band op een zogenaamde wasrol, de voorloper van de 78-toerenplaat. De drank had geen goede invloed op hem en hij belandde langere tijd tot zijn dood in een instituut. Neemt niet weg dat Buddy als eerste aan de wieg stond van de traditionele jazz. En, zo beweert men, is het maar de vraag of Louis Armstrong zo groot was geworden als Buddy Bolden was blijven spelen. En zo is het maar net, we weten de historie. De tegel werd onthuld door Richard Heeres, trompettist van de Enkhuizer formatie Lollapalooza en voorheen van The Old Fashioners.