header2016

Jazz Award

De Sgt.Pepper’s Jazz-Award.
Jazz awardEnkele jaren geleden is binnen het bestuur van de Sgt.Pepper’s Jazz-Club het idee ontstaan om een prijs ter beschikking te stellen voor de “ beste jazzband van het jaar in de jazzclub”. Het idee werd goed ontvangen en was op dat moment uniek te noemen. Behalve in Gorinchem was nog nergens een dergelijke prijs bekend. Waar in Gorinchem op een breder vlak wordt beoordeeld wilden we in Enkhuizen louter en alleen op de muziek beoordelen. Het zou Enkhuizen weer beter op de jazzkaart zetten.  
Het idee werd na de “geboorte” verder uitgedacht en ontwikkeld. Eerst werd een heus reglement gemaakt. Er werd besloten de Award per 1 januari 2008 in te stellen en jaarlijks uit te reiken in de jazzclub. In aanmerking komen alleen de jazzorkesten die in het betreffende clubjaar op een reguliere jazzmiddag minimaal 2 sets (twee uur) hebben gespeeld. De juryleden worden aangezocht door de Sgt.Pepper’s Jazz-Club en beoordelen schriftelijk op grond van een aantal vastgestelde criteria: ritmiek, zuiverheid, collectief, soli, repertoirekeuze en presentatie.

Het potentieel juryleden bestaat uit bestuursleden van de jazzclub, bestuursleden van het Jazzfestival, leden van de redactie van de Hot News en donateurs. Onderling is vertrouwen, discretie en geheimhouding noodzakelijk. De Award is gemaakt door beeldend kunstenares Marga Slagers uit Enkhuizen. Zij is in de zomer 2008 gestart met het ontwerpen van het bronzen beeldje. Aan haar was gevraagd een beeldje te ontwerpen soortgelijk aan de Sgt.Pepper in het logo van de jazzclub. Marga was zeer vereerd met deze opdracht en heeft zich bij het maken ervan laten inspireren door de beleving die zijzelf waarneemt bij de verschillende jazzmuzikanten op het podium als zij volledig opgaan in de jazzmuziek. Het beeldje is uiteindelijk op haar speciaal verzoek in brons gegoten, omdat zij van mening is dat jazz geen kitsch is, maar puur. Brons vertegenwoordigd volgens haar deze puurheid. “Bij de muzieksoort hoort namelijk geen smuk”. Marga: “het beeldje had middels een speciale behandeling groen kunnen zijn, maar ik vind dat ook niet passen bij de jazzmuziek”. Ze is zeer tevreden met het resultaat: “ het is echt typerend voor de jazzmuziek, ingetogen en niet mooier dan het is”.

Uitreiking 2018

Hongaarse Bohém Ragtime Jazz Band winnaar Jazzaward 2018.

Zaterdag 25 mei reisde een afvaardiging van het bestuur af naar het Meerjazzfestival in Hoofddorp. Daar speelde de Hongaarse band Bohém Ragtime Jazz Band. Vorig jaar februari speelde deze band met veel succes in een overvolle jazzclub. Eind 2018 werd overduidelijk dat zij als de beste band werd beoordeeld door de vakjury. Uitingen als geweldig collectief, uitermate goede beheersing van solisten, fantastische arrangementen en een puike presentatie, kwamen uit de loftrompet van de juryleden. Even afreizen naar Hongarije om het prachtige bronzen beeld uit te reiken was niet nodig, het werd een retourtje naar het Meerjazzfestival in Hoofddorp. Glunderend nam bandleider Tamás Ittzés het bronzen de prestigieuze prijs  voorzien van lovende woorden in ontvangst. 

Uitreiking 2017

Op de clubmiddag van 13 mei is de Jazz Award 2017 uitgereikt. Als winnaar is de Dutch Swing College Band uit de bus gekomen. Zij traden in november 2017 op in het Amsterdamse Huis.

De beoordelingen van de diverse bands lagen dat jaar zeer dicht tegen elkaar aan, de verschillen waren minimaal. Niet zo verwonderlijk gezien het topprogramma wat in het lustrum jaar was gepland. De derde plaats was toebedeeld aan de Pasadena Roof Orchestra (GB) en als tweede eindigde de band die de start maakte in ons clubjaar, in januari ‘onze eigen’ Revivalists met zangeres Denise Gordon.

Enthousiast namen Adrie Braat en Keesjan Hoogeboom het felbegeerde beeldje in ontvangst.

Uitreiking 2016

Nils Conrad and Amazing Jazzband waren in 2016 de winnaars van de Jazz Award 2016. De band was tijdens hun optreden door 9 juryleden beoordeeld die eigenlijk allemaal unaniem waren in hun beoordeling. Zomaar enkele superlatieven: uitstekende en enthousiaste band, zeer gevarieerd, stevige en gefundeerde jazz, drummer een tweede Huub Jansen, goede solisten met ruimte voor individuele expressie. Tijdens de clubmiddag van 10 september is het beeldje uitgereikt aan enkele leden van de band.

Jazzaward 2016

Uitreiking 2015

Tijdens de overvolle zondagmiddag van Sgt. Pepper's Jazz-Club 17 januari 2016 werd de Award 2015 uitgereikt van de gelijknamige club. Deze internationale muziekaward van de traditionele jazz, wordt jaarlijks uitgereikt aan de band die het meest succes oogstte in de ogen van de vakjury in het achterliggende jaar. In de jury hebben leden van de publiek, redactie van het jazzblad Hot News en het Enkhuizer Jazzfestival zitting. Het werd een Enkhuizer feestje: de Oriental Jazzband uit de Haringstad ging er met de Award 2015 vandoor, gezien de juryrapporten, een uitslag met een gouden randje. De band werd onder andere geroemd om hun solisten, het afwisselende repertoire, uitstekende collectieven, swing en bounce en met name de uitstraling van een hechte vriendengroep. De Award 2015 werd uitgereikt door clubvoorzitter Sam Verbeek aan een trotse Oriental-trombonist en zanger Barry Woestenburg, die op zijn beurt de club namens de band geweldig bedankte voor deze prijs.

Uitreiking 2014

The Revivalists winnaars Sgt. Pepper's Jazzaward 2014
In een volle Nieuwe Doelen werd op zaterdag 3 januari, tijdens het New Year's Jazz Event, de prestigieuze Sgt. Pepper's Jazzaward 2014 uitgereikt. Deze internationale en enige award in de traditionele jazz, wordt jaarlijks uitgereikt aan de band die als beste wordt beoordeeld voor hun optreden bij Sgt. Pepper's Jazz-Club in het afgelopen jaar. De vakjury was unaniem van mening dat de Enkhuizer band The Revivalists garant stond voor het beste optreden in 2014, gezien de lovende kritieken. De band was duidelijk zeer verrast met deze, voor hen onverwachte, waardering. De award, een bronzenbeeldje van Sgt. Pepper himself, werd deze avond, vlak voor hun optreden, door trompettist Coos Zwagerman in ontvangst genomen.

Onze Sponsors:

* De Wit, Beeld, Geluid & Witgoed Enkhuizen * Gemeente Enkhuizen *

Nieuwsbrief Sgt Peppers Jazz-club

Wilt u op de hoogte blijven van de actuele wetenswaardigheden van de Sgt. Pepper’s Jazz Club meldt u dan aan voor de Nieuwsbrief